PARANOYAKLAŞTIRAN BİR FİLM: THE TRUMAN SHOW

Henüz Wachowski Kardeşlerin WB’yi iyi bir film çekeceklerine ikna etmeye çalıştıkları zamanlarda Andrew Niccol, Paramount’u ikna eder ve Truman Show’un yapımına başlanır. Peter Weir ve Jim Carrey, kendi tarzlarını yansıtarak dünyanın gerçekliğini sorgulatan en başarılı işlerden birisini ortaya çıkartırken aynı zamanda henüz o dönemlerde yeni başlayan reality show ve ürün yerleştirme konularını da çok güzel özetliyor. Günümüzde masonlarla kafayı bozanlardan, dünyanın düz olduğunu iddia edenlere, sanal gerçeklikle kendini kaybedenlerden, reklam düşmanlarına pek çok kesimin argümanı haline gelen filmimiz acaba Türkiye’de yaşayan bir karakteri anlatsaydı filmin adı “True Man”den (Gerçek Adam) gelen Truman Show olur muydu?

FİLMİ HATIRLAMA:

Truman Burbank, habersiz bir şekilde yaklaşık otuz senedir bir televizyon yapımında başroldür. Doğduğundan beri bu dünyanın içinde sahte anneye, sahte babaya, sahte arkadaş ve sahte eşe sahip olduğunu, yedi yirmi dört, haftanın her günü kameralarla takip edildiğini bilmeyen Truman; harika bir adada daha doğrusu ada zannettiği dünyanın en büyük stüdyosunda yaşamaktır. Yıllardır “The Truman Show” adıyla Truman’ın sahte dünyada habersizce verdiği gerçek tepkiler televizyonda yayınlanmaktadır. Truman, öldü zannettiği babasını karşısında görür ve bir şeylerden şüphe etmeye başlar. Zamanla gözlemlediği garip olaylar sonucu kendisine bir komplo düzenlendiğini düşünür. Gözetlendiğini fark eder ve bir gece gizlice kaçarak denize açılır. Adadan kurtulduğunu zanneder ancak kurtulduğu şeyin bir ada olmadığı gerçeği ile yüzleşir.

EN HAVALI KARAKTER

Milyonlarca insanın hayranlıkla izlediği bir televizyon şovunun başrolü olduğu için değil, hayalleri için her şeyi bırakıp korkusuzca gerçeklerle yüzleşen bir insan olduğu için, onu vazgeçirmek isteyen herkese kafa tuttuğu için ve tabi ki Christof’a yaptığı kapak için tartışmasız bir şekilde Truman gördüğümüz en havalı karakterlerden bir tanesi.

“Filmin En Havalı Karakteri” ödülünün sahibi Truman Burbank.

MERHUMU İYİ BİLİRDİK

İnternette bir yazıda filmin yazıldığı ilk halinin daha karanlık olduğunu, filimin sonunda Truman’ın öldüğünü ve onun yerine şova Truman’ın çocuğu ile devam edildiğini okudum. Bu bilgi ne kadar gerçek bilemem fakat filmi her izlediğimde sanki sonunda Truman’ın dışardaki dünyaya karşı verdiği tepkileri izlediğimiz birkaç sahnenin olduğunu düşünüyorum. Ancak film bittiğinde bu sahnelerin olmadığını hatırlıyorum ve Truman’ın dışardaki dünyaya tepkisini hayal etmeye başlıyorum. Her seferinde yaşadığım bu duygu kalitesi, filmin insanları düşündürme amacını ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini gösteriyor. Düşüncelerim kendime kalsın ama her ne kadar adice bir düşünce de olsa aklıma gelen en acı şey Truman’ın o dünya için öldüğünü görmek. Belki şöhret onu geri getirecek ama Truman Show için bir daha asla dürüst ve kendisi olan bir Tru(e)man olmayacak. Umarım karşılaştığı yeni dünya onu bozmaz.

“Merhumu İyi Bilirdik” ödülünün sahibi The Truman Show’un Truman Burbank’i oluyor.

EN SALAK KARAKTER

İnsanlar, kendi hayatındaki sorunları unutmak için kendisine ait olmayan yeni bir gerçekliğin peşinde koşar. Kimisi oyun karakteriyle arkadaş olur, kimisi dizi karakteriyle kavga eder, kimisi de aplikasyonlar ile aşk yaşar. Elbette içinde yaşadığımız dünya acı ve zahmete katlanmamız gereken bir yaşam istiyor ve insanlar bununla yüzleşmek istemiyorlar. Fakat kendi kimliğini ve düşünce yapısını kaybeden bu insanların şahsiyetleri artık kendilerine ait olmuyor. Giydiği elbise, tuttuğu takım, sevdiği yemek ve içecek hatta dış görünüşüne kadar her şey daha önceden belirlenmiştir. Gerçekleri değil onu mutsuz edecek her şeyi reddeden insanlar gerçek olmayan mutlulukları peşinde koşturtuluyor. Kendi dünyasında kendi kendisine yaşadığını zanneden bu insanlar aslında bir toplumun parçası ve istemeden de olsa topluma zarar veriyorlar. Truman’ı bu dünyaya hapseden elbette Christof ancak onun orada kalmasını sağlayanlar onu izleyerek mutlu olan, bizim gerçek dünyamızı kendi sanal dünyaları için satan bencil insanlar.

“Filmin En Salak Karakteri” ödülünün sahibi Truman Show’un seyircisi.

GİDİŞATI DEĞİŞTİREN FİGÜRAN

Truman’ın yaşadığı kurgu dünyada, yapılması gereken en önemli şey Truman’ı kandırmak değil onun şüphelenmesini önlemek. Eğer Truman bir kez şüphe ederse onu istediğiniz kadar kandırmaya çalışın o eskisi kadar kolay bir şekilde size inanmayacaktır. Truman’ın babasını görmesiyle birlikte başlayan şüphe ve peşinden dikkati sonucu keşfettiği gizemli olaylar onun eskisi gibi kolay kandırılamayacağı süreci başlatıyor. Önündeki kandırmacaları rahatlıkla aşan Truman, önce trafikten sonra denizden daha sonra da sahte orman yangınından sıyrılır. Fakat en sonunda santralde sızıntı olduğu kandırmacasıyla durdurulur. Truman tam bu kandırmaca karşısında çaresiz kalacaktır ki onu durduran polis yıllarca televizyondan tanıdığı adama adıyla hitap eder. Burası aynı zamanda Truman için her şeyin koptuğu nokta olur.

-Yardımınız için teşekkürler.

-Bir şey değil, Truman.

“Gidişatı Değiştiren Figüran” ödülünün sahibi polis memurunu oynayan figüran.

EN KALİTELİ REPLİĞİN SAHİBİ

Christof, Truman’ın o dünyaya aidiyeti hakkındaki düşüncelerinde yanılıyordu ancak bunu belirtirken kullandığı cümlelerin yanlış olduğunu söylersek haksızlık etmiş oluruz. Truman doğduğundan beri bilmediği bir gerçekliğin hayal ürünü olan, kurgu bir dünyada yaşıyor. Yani aslında onun için gerçeklik bu kurgu dünya. Christof, Truman’ın bu dünyadan çıkmak istemediğini ve gerçeklerden korktuğunu söylüyor. Çıkmak isteseydi çıkabileceğini ve ona engel olamayacaklarını belirtiyor. Bunlar Truman için geçerli değil elbette çünkü o gerçeklere ulaşmak için en büyük korkusuyla yüzleşecek kadar cesur. Ancak Christof’un haklı olduğu kısım gitmek isteyen Truman’ı durduramayacağı. Bu geçeklikle problemi olan her insan için geçerli.

“En Kaliteli Repliğin Sahibi” ödülünü kazanan kişi “İstediği zaman terk edebilir. Eğer bu belirsiz bir şüpheden daha güçlüyse, eğer o mutlaka gerçeği araştırmak isterse onu engelleyebileceğimiz hiçbir şey yok. Bence sizi kederlendiren asıl şey, sayın misafir sonuç olarak Truman hücresini tercih ediyor, sizin dediğiniz şekliyle.” sözlerinin sahibi, Truman Show’un mimarı Christof.

FİLMİN AŞIĞI

Truman her ne kadar gerçek olan tek karakter olsa da bunları onun için sunulan kısıtlı bir dünyada yaşıyor: Aslında özgür gibi gözükse bile özgür değil. Evliliğini de kendi kararı zannettiği ancak Christof’un karar verdiği kişi ile yapıyor. Ancak Christof’un engel olamadığı şey Truman’ın âşık olması. Truman’ın figüranlardan birisi ile yaşadığı aşk, elindeki imkanlarla onu çizmeye ve ona ulaşmaya çalışması Truman’ın gerçeklik için verdiği savaşın en büyük yardımcısı oluyor.

“Filmin Aşığı” ödülünü hakeden karakterimiz kurgu dünyada gerçek aşkı bulan Truman Burbank.

Not: “Ve olur ya belki sizi göremem iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler.”

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.